Com fer un planter


Planter amb tub de cartróAvui us proposem fer el vostre propi planter. El primer que cal saber és que hi ha plantes que toleren bé la sembra directa al lloc de cultiu com per exemple la carbassa, la fava, el pèsol, la mongeta, la pastanaga, les canonges, la patata, l’espinac, el blat de moro… En altres casos és adequat fer planter i trasplantar les plantes posteriorment: api, albergínia, pebrot, carbassó, cogombre, ceba, porro, col, bròcoli, bròquil, tomàquet,  enciam, escarola, meló, síndria, maduixa…

El planter ens permet, en alguns casos, avançar uns dies els cultius però, sobretot, ens ajuda a protegir les plantes que toleren bé el transplantament i són susceptibles de patir els efectes del fred o atacs de cargols, bavoses o cucs.

 

Què necessitem

SUBSTRAT

50% de fibra de coco o compost de fulles, 40% vermicompost o un compost molt descompost, i 10% de perlita, vermiculita, o sorra. Aquest substrat aporta les condicions necessàries per la nutrició i desenvolupament de les petites plantes.

CONTENIDORS O ENVASOS

A la cuina trobaren un munt d’envasos que ens poden servir com a safates de plàstic de tota mida, envasos de iogurts, de fruita o de carn, oueres, els tubs de cartró del paper higiènic… Qualsevol d’aquestes coses que sovint acaben a les escombraries pot fer servei. Posa la teva imaginació en marxa.

LES LLAVORS

Les podem obtenir en el nostre proveïdor de confiança o bé de les nostres pròpies plantes.

LLOC

Darrera d’una finestra, un balcó solejat o un lloc protegit del fred i del vent com pot ser un hivernacle, llit calent*, o sota una protecció de plàstic.

 

Procés

  1. Sembra: Omplim de substrat el recipients. Si són safates grans repartim les llavors i les cobrim amb una capa de substrat aproximadament del mateix gruix que la llavor. Si es fa en safates alveolades cal que tinguin un gruix adequat a la planta: 2×2 enciams, 3×3 tomàquets, 4×4 carabassa, meló.
  2. Repicat: Quan les plantetes en safates tinguin dos o quatre fulles les trasplantem a altres recipients amb substrat de sembra, aclarint i repicant les més vigoroses i fortes.
  3. Trasplantament: Quan les plantes aclarides o repicades en recipients individuals tenen una mida de 5 a 10 cm de fulla, és el moment de trasplantar-les al lloc definitiu, ja que això indica que hauran arrelat bé i estaran prou fortes.

Per regla general no s’ha de cobrir la tija de terra més de 1 cm. No obstant, en el cas del tomàquet, és millor cobrir la tija un bon tros, ja que d’ella sortiran més arrels i s’agafarà millor la planta a la terra. En canvi, és millor no cobrir la tija de les cols, ja que aquestes poden agafar fongs o ser devorades per insectes. Els pebrots i albergínies s’enterren fins a ras del naixement de les arrels i els enciams i escaroles fins on neixen les primeres fulles.

 

A TENIR EN COMPTE

Tot i que en les llavors comercialitzades podem trobar les instruccions de sembra, una bona regla general per l’hort o el planter és sembrar la llavor a una profunditat de tres vegades la seva mida. És important calcular la profunditat, ja que unes llavors petites massa enterrades poden no germinar per incapacitat de travessar la terra que tenen a sobre. D’igual manera, una llavor gran, si no es troba a prou profunditat, germina malament i pateix deshidratació, que acaba destruint la planta.

 

Mida                        profunditat

Llavors molt petites       – molt superficialment

Llavors de 5 mm            – de 1,5 a 2cm

Llavors de 1,5 a 2cm      – a 5cm

 

 

 

*Un llit calent consisteix en fer un calaix a l’exterior del l’hort, més o menys gran, amb parets no molt altes, amb una mica d’inclinació per rebre millor els raig de sol i amb tapa abatible de vidre o plàstic transparent per airejar-lo. Dintre s’hi posen 20cm de fem de cavall molt compactat i, a sobre, uns altres 20 cm de compost molt fet o bona terra de l’hort on podrem sembrar les llavors. El Fem de cavall escalfa la terra per la fermentació, fent-la un lloc idoni, fins i tot, en temps encara fred. Això ens ajuda a avançar el planter, però cal tenir present airejar-lo de tant en tant per evitar la condensació.  Aquest calaix, sense el contingut descrit, ens serveix també per protegit els nostres planters en safates o recipients.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *