Curar malalties: la farmaciola de l’hort


Les nostres plantes, tot i tenir un desenvolupament adequat, poden patir un cert debilitament, tant per canvis climatològics que no podem controlar com per estrès hídric. L’horticultor, atent al seu hort, sap que pot ajudar a les seves plantes a enfortir-se optimitzant els seus propis mecanismes de control. Per fer-ho, tindrà en compte el que la mateixa natura ofereix i el que té al seu abast.

A continuació et presentem una llista de les plantes més habituals i més fàcils de trobar i com aquestes et poden ajudar a l’hort.

All

Garlic

Els àcids de l’all circulen per la saba de les plantes i exerceix una acció repel·lent, insecticida, fungicida, regeneradora, antisèptica i viricida. Resulta molt efectiu en el tractament del pugó.

PREPARACIÓ

  • Tintura d’all. Posar alls picats o triturats amb alcohol, al 20%, i deixar macerar 8 dies. Si en lloc d’alcohol es maceren en oli, caldrà deixar reposar el preparat durant 3 setmanes. S’aplica en una dissolució de 1 o 2 cm cúbics per litre d’aigua.
  • Diluir 3 dents picats o liquats per cada litre d’aigua i filtrar-ne la mescla.

A mode preventiu, es poden fer aplicacions cada 3 dies o de manera setmanal.

Donzell

Artemisia-absinthium

En maceració o decocció actua com repel·lent de formigues, erugues, bavoses, pugons i àcars. Es prepara diluint 300 grams de planta fresca per cada litre d’aigua. Ruixar aquest preparat en pereres i pomers evita la posta d’ous de la carpocapsa.

Cua de cavall

Equisetum_telmateia_stem

En decocció, actua com a fungicida. A més, mineralitza la terra i té efectes de reforç general. La proporció la farem amb 1Kg de planta fresca per 10l. d’aigua. D’aplicar la cua de cavall  conjuntament amb ferment d’ortiga en resulta un insecticida molt eficaç.

Consolda

Symphytum_officinale_01

Els fermentats de consolda són bons com a repel·lents de la carpocapsa, evitant-ne la posta d’ous en els arbres fruiters. Afegits al compost li aporten minerals, en especial potassi.

Ortiga

ortiga

És estimulant del creixement. En plantes joves actua com a reforçant. A més, resulta efectiva contra el pugó i és una bona activadora del compost.

PREPARACIÓ:

  • Els ferments es preparen afegint 1kg d’ortigues per cada 10 litres d’aigua, deixant reposar la barreja durant 3 dies. Una vegada fermenta, s’aplica en dissolucions en aigua del 10 o 20%. S’aplica a la terra o bé sobre les plantes.

Farigola i valeriana, entre altres

Thymus_vulgaris0

Són plantes que ens ajuden a reforçar els cultius i tenen una lleugera acció insecticida.

Pelitre

Anacyclus_depressus_1

Les flors d’anaciclus pyrethrum contenen piretrina, una substància altament insecticida de molt ampli espectre i sense gaires efectes negatius per els animals homeoterms. No obstant hauria de ser dels últims recursos en les accions contra les plagues per l’agressiu del tractament.

  • Es pot trobar als comerços  especialitzats i cal de seguir les indicacions específiques de cada marca.
  • Aquestes flors també es poden cultivar a l’hort. Bullir els botons florals en una proporció de 10 grams per cada litre d’aigua ens permetrà obtenir aquest potent insecticida.

Ca tenir present ruixar les plantes cap al vespre, ja que el sol degrada la solució.

Nim

Neem_(Azadirachta_indica)_in_Hyderabad_W_IMG_7006

Són llavors d’un arbre asiàtic no tòxiques i autoritzades en l’agricultura ecològica. El nim penetra en la saba de les plantes i és molt eficient com insecticida. També es pot emprar contra els paràsits dels animals de granja. Igual que el pelitre, és un tractament molt agressiu: utilitzar com últim recurs si el problema persisteix després de les accions recomanades.

I si ens piquen les mosquits?

En la nostra farmaciola de camp no han de faltar essències de plantes que ens ajuden a repel·lir els mosquits i que, a més, són molt bones pels cultius. Alguns exemples són la melisa, tagetes, herba gatera, alfàbrega, lavanda i citronella, entre d’altres.

 

Com preparar les essències?

Maceració: Generalment, posar 1kg de plantes per cada 10 litres d’aigua i deixar reposar la mescla 24 hores a temperatura ambient.

Extractes fermentats: deixar reposar la maceració anterior entre 5 i 30 dies, depenent de la temperatura ambiental.

Infusió: Deixar les fulles fresques en aigua bullin durant 5 minuts.

Decocció: Fer bullir les plantes entre 10 i 30 minuts, deixar reposar la mescla i filtrar.

Tintures: Maceracions en alcohol durant 8 hores (maceració més ràpida que en aigua i de llarga duració).

Per acabar, una recomanació

Si heu trobat interessant aquest tema, potser us agradarà el llibre “Plantas para curar plantas”. Aquesta obra és un manual pràctic sobre l’elaboració i aplicació dels preparats de 25 plantes fàcilment accessibles. A més de les aplicacions que en podem fer a l’hort, trobarem també consells per aplicar-les a plantes de jardí i d’interior, a arbres i a els espais coberts de gespa.

Els autors són Bernard Bertrand, Jean-Paul Collaert i Éric Petiot. Tots tres són experts en agricultura i jardineria i han recollt informació sobre pràctiques tradicionals i l’han posat sota la llum del coneixement contemporani per poder oferir una sèrie de solucions efectives.

Plantas para curar plantas - Bertrand Bernard et al.

Autors: Bernard Bertrand, Jean-Paul Collaert i Éric Petiot
Editor: La Fertilidad de la Tierra Ediciones
ISBN: 978-84-940582-5-7
120 pàgines

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *