La influència de la Lluna


Lluna

La Lluna ha ocupat un espai central en la vida de la gent des de temps immemorials. Marcava  amb el seu cicle el pas del temps i va servir com a calendari per a moltes cultures, algunes de les quals encara la prenen com a referència.

Ha servit per explicar alguns comportaments màgics, afirmant-se alguns poders sobre les persones i les bèsties, i la seva figura va lligada a un dels més coneguts monstres del bestiari: l’home llop. Lluny de perdre aquesta imatge màgica, la Lluna es troba lligada a molts dels grans avenços del segle XX, com queda palès a l’obra mestra de Méliès o com a meta última en la cursa espacial.

Algunes de les seves influències, com la que exerceix sobre les marees ha quedat demostrada, però, que hi ha de cert respecte del seu poder sobre les plantes? Els avis la seguien per saber quan era millor sembrar, i si bé el poder del satèl·lit sobre el nostre hort pot ser objecte de debat, saber quan la Lluna indica què cal plantar ens pot servir, en el pitjor dels casos, com indicador natural que podrem emprar com a calendari de sembra.

FASES

Respecte del que la tradició ens diu cal saber:

Fase Creixent (temps que dura entre lluna nova i plena): fa augmentar progressivament la vitalitat de les plantes.

Fase Minvant (temps que dura entre lluna plena a nova): en aquests dies incrementa les propietats nutritives i la fructificació; a la vegada, va disminuïnt la vitalitat de la planta.

 

LA LLUNA I L’HORT

Així doncs, les tasques que es poden fer en cada fase són les següents:

LLUNA CREIXENT

Adequada per trasplantar i sembrar plantes d’arrel i tubercles i, sobretot, plantes d’alçada i fruits, a excepció dels enciams, que poden espigar-se degut a la forta estimulació vegetativa i que cal reservar per a fases decreixents.

LLUNA MINVANT

Adequada per fer tasques de poda. Podar en aquest temps afavorirà la producció de fruits, aturant el creixement vegetatiu.

LLUNA PLENA

Temps adequat per fer collites en general i per plantar plantes de fruit. És bon temps per a podar arbres per millorar la producció i aturar el vigor.

LLUNA NOVA

Treure males herbes, plantar, adobar. Podar arbres petits per afavorir el seu creixement.

 

Si voleu seguir aquesta forma més tradicional de conreu no us descuideu de tenir a l’abast un calendari llunar de sembra, que us facilitarà les tasques si teniu dubtes.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *