El cultiu de la Fava


 

fava blog horts deltaLa fava és una llegum molt rústica i fàcil de cultivar. Com aliment humà, és interessant pel seu contingut en proteïnes, calci, fibra i vitamines B1 i B2. Ja formava part de la dieta dels grecs. Aporta nitrogen a la terra i fa que sigui un cultiu que prepari la terra per la següent sembra.

Sembra de la fava

La sembra es farà de setembre a desembre i també a la primavera, en llocs airejats i assolellats; prefereix climes marítims temperats-càlids. En llocs més freds l’haurem d’ajudar amb alguna protecció. No és massa exigent amb les terres; n’accepta, fins i tot, de dures i calcàries.

Per començar, cal treballar la terra per que quedi flonja; poseu-hi fertilitzants lleugers i, si són terres sorrenques, adobs nitrogenats. No adobeu amb fems, ja que això afavoreix malures; en tot cas, si creieu que n’heu d’afegir, feu-ho tres setmanes abans de la sembra.
Podeu sembrar les llavors directament a l’hort, però també en un lloc protegit i, quan les plantes tinguin tres o quatre fulles, trasplantar-les. No obstant, en sembra directa arrelen amb més força que de planter. Normalment es sembren en fileres paral•leles separades a 50 o 60 cm., soterrant les llavors a 5 o 6 cm. de profunditat (tres vegades la mida de la fava) i a una distancia de 25, 30 cm. segons la varietat. També es poden sembrar en pla a 30 cm de distància entre elles.

Feines de conreu

  • No volen la terra ni seca ni negada.
  • Cal mantenir la terra neta de males herbes i falcar les plantes quan sigui necessari.
  • Quan s’obrin les flors, cal despuntar les plantes amb els dits, ja que això afavoreix la sortida de beines i ajuda a eliminar el pugó.

A tenir en compte

  • Si la varietat és alta, potser caldrà protegir les plantes amb cordill i canyes.
  • El cultiu intermedi d’espinacs afavoreix la humitat que necessiten i també son bons companys d’ensalades de fulla.
  • Vigileu amb els ratolins i els coloms, ja que els hi agraden les llavors i poden proliferar.
  • Si us apareix pulgó, el més convenient és roixar-les amb ferment d’ortiga.
  • La collita l’heu de fer quan es notin els grans dintre de la beina i tinguin un color blanc-verdós si les voleu menjar crues. Desprès seran més dures, però igualment delicioses per cuinar. També les beines tendres es poden cuinar saltejades o en truita, proveu-les. Les faves es poden congelar per gaudir d’elles durant tot l’any.
  • Una vegada acabada la producció, la planta soterrada serveix d’adob verd per millorar encara més la terra de cara a la propera plantació de qualsevol altra hortalissa, com ara els tomàquets.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *