La tècnica de l’encoixinat 2


Hort encoixinatUna bona aliada a l’hort

Per treure un bon profit del nostre hort hem de afavorír el cicle de fertilitat. Una bona aliada en aquesta tasca és la técnica de l’encoixinat. L’encoxinat consisteix en cobrir la superficie del nostre terra de cultiu amb una capa de matèria orgànica d’uns 10 cm de gruix. Amb això es pretèn imitar l’efecte de la fullaraca i altres elements que cobreixen la superfície del bosc i que formen l’humus.  Aquest mant s’integra al sòl i, amb el temps i l’ajuda de la humitat es transforma en l’aliment de cucs de terra i altres bestioles que alliberaran nutrients a la terra, fent-la molt fèrtil.

Aquest efecte parell al que succeiex al bosc ja fa que aquesta tècnica resulti molt interessant, però l’encoixinat aporta, també, molts altres efectes desitjables. Ens ajudarà a evitar la proliferació de males herbes, evita l’evaporació d’aigua de la terra i la protegeix de la irradiació solar i evita que es compacti. Aplicar l’encoixinat farà que, amb el temps, el nostre espai de cultiu tingui una terra esponjosa, rica en nutrients i amb una rica biocenosi que resultarè en les condicions ideals per al desenvolpament de les nostres plantes.

Com fer un bon encoixinat

Per a realitzar aquesta tècnica cal cobrir la terra dels nostres cultius amb una capa d’uns 10 cm de materia orgànica. Aquesta capa pot ser formada per fulles seques, com passa al bosc, però també palla, pinassa, restes de poda esmicolada, encenalls d’escoça d’abres, restes de cultiu de l’hort… Qualsevol reste orgànic anirà be sempre que no tinguis residus de productes químics. També cal vigilar que la matèria que fem servir no alteri massa l’acidesa del sòl, com, per exemple, les restes de confieres. Tingues present, però, que algunes plantes poden desenvolupar-se millor en sols lleugerament àcids. Així, per exemple, encoixinar amb escorça de pi és una solució excelent per a plantar maduixes.

A tenir en compte

En llocs de clima humit i fred és millor no fer encoixinat ja que la terra agraeix la radiació del sol.

Tampoc és adequat fer encoixinat en el moment de la sembra directa a terra; les llavors necesiten una bona exposició a la llum. Cal esperar a que la planta tingui uns quants centímetres per fer l’encoixinat.


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

2 thoughts on “La tècnica de l’encoixinat